x zamknij

MENU PROJEKTY PO-GODZINACH

koło 2008
nazwa: konkurs
inwestor: KOŁO S.A.
osiągnięcia: -
projekt: 2008
autorzy: Łukasz Skirzyński, Jakub Malanowski

 

Projekt nasz, zdajemy sobie z tego sprawę, nie odpowiada w pełni narzuconym przez konkurs warunkom, mimo to...

Styl charakterystyczny dla zakopiańskich domów i kapliczek wydał nam się mniej odpowiedni ze względu na przeznaczenie budynku. Dlatego też proponujemy rozwiązanie nowoczesne w formie, jednak pozostające w harmonii z otoczeniem i nawiązujące swym kształtem do charakterystycznej sylwety krajobrazu górskiego. Okładzinę elewacyjną stanowią proste drewniane deski świerkowe z możliwością adaptacji na konstrukcję płazową. Na szczycie każdej z brył zaprojektowaliśmy tafle przezierne z wykorzystaniem najnowszego osiągnięcia w nanotechnologii ? transparentnych baterii słonecznych. Dzięki takiemu rozwiązaniu w idealny sposób udało się nam połączyć funkcjonalność w postaci bardzo dobrze doświetlonego wnętrza za dnia z darmową energią słoneczną.

 

Wszystkie trzy zaprojektowane przez nas budynki zostały zlokalizowane w zachodniej części działki tak, by nie kolidowały z biegnącym w poprzek szlakiem zielonym. Tym samym część wschodnia działki może funkcjonować jako miejsce odpoczynku dla turystów.

 

Funkcja poszczególnych elementów szaletu publicznego została rozdzielona na trzy sekcje, każda w osobnym budynku: toaleta damska, toaleta męska i budynek z toaletą dla osób niepełnosprawnych, pomieszczeniem do przewijania niemowląt oraz pomieszczeniem technicznym. Wnętrze zaprojektowane przez nas to przede wszystkim ciepłe i miłe w dotyku ściany, również drewniane. Pozbawione jakiegokolwiek negatywnego oddziaływania na człowieka w połączeniu ze światłem słonecznym rozjaśniającym wysokie pomieszczenie, tworzą unikalny klimat i atmosferę.