x zamknij

MENU PROJEKTY PO-GODZINACH

cersanitech 2008
nazwa: konkurs
inwestor: CERSANIT S.A.
osiągnięcia: I miejsce
projekt: 2008
autorzy: Łukasz Skirzyński, Jakub Malanowski

 

Od urodzenia mieszkamy w podłódzkich miejscowościach. Z Łodzią jesteśmy związani emocjonalnie, tu studiowaliśmy, tu pracujemy, tu toczy się nasze życie. Specyficzną jeszcze przedwojenną architekturę tego miasta, unikalną w Europie, zawsze uważaliśmy za bardzo ciekawą i godną zachowania. Piękne łódzkie fabryki to dziedzictwo kulturowe naszego miasta, dlatego cieszymy się, że właśnie te stare budynki pofabryczne, po likwidacji funkcjonujących tam zakładów pracy - zdawało się skazane na zagładę - są obecnie adaptowane dla potrzeb mieszkaniowych, usługowych oraz użyteczności publicznej. Dziś, wśród brzydoty rozlewających się blaszanych hipermarketów i monotonnych betonowych "blokowisk" posiadają one unikalny klimat w bezbarwnym poprzemysłowym mieście. Z tego właśnie powodu projekt nasz zakłada powstanie hotelu czterogwiazdkowego w takim właśnie budynku pofabrycznym. Sam projekt łazienki natomiast, przedstawiliśmy na przykładzie funkcji jednostki 2-osobowej. Celem naszym, było stworzenie przestrzeni nowoczesnej w wyrazie, lecz zarazem będącej w pełnej harmonii z architekturą XIX wiecznej fabrycznej Łodzi. I tak główną ideą jaka nam przyświecała było zaprojektowanie bryły, która w jak najmniejszym stopniu zaburzy walory wizualne wnętrz pofabrycznych, pokazując i podkreślając strukturę surowej, a mimo to ciepłej w odbiorze cegły. To właśnie ona była podstawowym budulcem łódzkich fabryk... i to właśnie ona stała się głównym podmiotem naszego założenia projektowego.

 

Wszystkie ściany odgradzające przestrzeń projektowanej łazienki od pozostałej części pokoju to tafle czystego, białego szkła (szkło hartowane, bezpieczne o grubości 12mm). Jedynie dwie elewacje bryły łazienki skierowane do wnętrza pokoju hotelowego zaprojektowaliśmy jako tafle szkła ornamentowego bądź trawionego z widocznym przykładowym wzorem. Dzięki takiemu rozwiązaniu, w idealny sposób udało nam się połączyć funkcjonalność - w postaci łatwo zmywalnych powierzchni z zachowaniem czystej formy nienaruszonych ścian ceglanych. Ich surową, ostrą fakturę i ciepły kolor podkreśliliśmy jeszcze bardziej projektując punkty oświetleniowe usytuowane tuż przy cokole w pasie oddzielającym. Tą właśnie przestrzeń między taflami szkła a ścianami wypełniliśmy cienką warstwą kamieni (potłuczony wapień muszlowy).

 

Główne źródło światła stanowią punkty sufitowe w postaci opraw halogenowych podtynkowych (w tym dwa punkty zlokalizowane bezpośrednio nad lustrem). Mając do dyspozycji kilka opcji oświetlenia samej przestrzeni łazienki, jak i dzięki jej transparentności oświetlenia również światłem pośrednim pozostałej części pokoju, w dowolny sposób można kształtować otoczenie w zależności od pory dnia jak i nastroju psychicznego osób przebywających. Jako wykończenie posadzki, jak i również jedynej ścianki wewnątrz łazienki oddzielającej część natryskową, przewidzieliśmy żywicę epoksydową w kolorze jasnej złamanej bieli. Górny element zabudowy to stelaż wykonany z profili stalowych mocowany wspornikami do ścian nośnych i punktowo podwieszony stalowymi linkami do konstrukcji stropu istniejącego. Sufit podwieszany wykonany w technologii płyt gipsowo-kartonowych na stelażu z profili aluminiowych (wykończenie - farba akrylowa, kolor: NCS - S-0500-N).

 

W wariancie "B" przedstawionym na jednym z rzutów poziomych, zamiast miejsca na natrysk zaprojektowaliśmy jako opcję wannę zabudowaną prostokątną. Obudowa wanny wykonana z płytek ceramicznych 25x35cm ADRENALINA (kolor "Bianco"). Funkcję ogrzewania pomocniczego na ręczniki stanowi pochwyt znajdujący się przy części natrysku (w wariancie "B", przy wannie), wykonany z rury stalowej chromowanej. W jednym z zaprojektowanych elementów zabudowy meblowej przewidzieliśmy możliwość przechowywania wszelkich przedmiotów wyposażenia uzupełniającego łazienki hotelowej (ręczniki, suszarka do włosów, torba higieniczna). Jednocześnie pełni on funkcję blatu pomocniczego. W nim również przewidziano dyskretne miejsce na zainstalowanie uniwersalnego gniazda elektrycznego z osłoną. W drugim ? zaprojektowaliśmy umywalkę podblatową ukrywając jednocześnie instalację odprowadzenia wody.

 

Wnętrze zaprojektowane przez nas to przede wszystkim - i to chcieliśmy podkreślić ponad wszystko - ciepłe w odbiorze ściany z odczyszczonej, starej cegły ceramicznej. Pozbawione jakiegokolwiek negatywnego oddziaływania na człowieka w połączeniu ze światłem słonecznym przechodzącym przez tafle szkła, jak i ze światłem sztucznym podkreślającym fakturę ścian, tworzą unikalny klimat i atmosferę.